Omakielinen neuvonta sujuvoittaa maahanmuuttoa

Suomi voi olla ulkomaalaiselle vaikea maa sopeutua. Kieli on rankattu maailman vaikeimpiin ja erilaisten viranomaispalveluiden saanti voi olla melkoisen selvitystyön takana. Kun perhe muuttaa työn perässä Suomeen, se tarvitsee usein apua lomakkeiden täyttämisessä, asunnon hankkimisessa, lääkäri- ja neuvolakäynneillä ja suomen kielen kurssille hakeutumisessa.

Tampereella ja muissa Pirkanmaan kunnissa on haluttu tehdä kotoutumisesta mahdollisimman helppoa. Alkupalvelun ja neuvonnan hankkimiseen on nykyään hyvin matala kynnys, koska maahanmuuttaja saa palvelut ilmaiseksi ja useissa tapauksissa omalla äidinkielellään. Useimmiten neuvontakielenä on venäjä, kiina, englanti, dari, kurdi tai arabia. Tällä hetkellä neuvontaa tarjotaan 11 eri kielellä.

Alun perin ALMA-hankkeissa rakennettu monikielinen neuvonta vakinaistettiin Tampereella vuoden 2013 alussa ja se on nykyään olennainen osa alueelle tulevien maahanmuuttajien kotoutumista. Neuvonta toimii ostopalveluperiaatteella ja on siten kaikkien pirkanmaalaisten kuntien käytettävissä.

< Takaisin